Loading...

Apple visionOS 2: rozšiřování možností prostorové výpočetní techniky s Apple Vision Pro

24.06.2024 06:33

Apple představuje visionOS 2 pro Apple Vision Pro, přinášející nové funkce pro prostorové fotografie, intuitivní gesta a rozšířené možnosti pro vývojáře. Prozkoumejte inovace, které posouvají hranice prostorové výpočetní techniky na novou úroveň.

S příchodem visionOS 2 je práce s Apple Vision Pro ještě produktivnější díky novým funkcím pro Mac Virtual Display, podpoře myši a dalším vylepšením.

Apple oznámil novou verzi svého operačního systému visionOS, určeného pro Apple Vision Pro, s cílem rozšířit možnosti prostorové výpočetní techniky a nabídnout uživatelům i vývojářům nové funkce a nástroje. Tento krok přichází jen několik měsíců po uvedení Apple Vision Pro na americký trh, což zdůrazňuje rychlý vývoj a závazek Applu k inovacím.

Novinky a funkce visionOS 2

Prostorové fotografie a videa

Jednou z hlavních novinek je možnost vytvářet prostorové fotografie z již existujících snímků v knihovně. Tato funkce umožňuje uživatelům zažívat své vzpomínky s rodinou a přáteli v nové dimenzi. Pomocí pokročilého strojového učení dokáže visionOS 2 přeměnit 2D snímky na úžasné prostorové fotografie, které lze sdílet přes Vision Pro nebo SharePlay.

Prostorová videa, pořízená iPhonem 15 Pro nebo Apple Vision Pro, nabízejí realistický zážitek a přinášejí vzpomínky k životu. Canon plánuje uvést nový prostorový objektiv pro svůj digitální fotoaparát EOS R7, který umožní pořizovat kvalitní prostorová videa i za špatných světelných podmínek. Tvůrci videí mohou navíc využít nové funkce v aplikaci Final Cut Pro pro úpravu prostorových videí a jejich nahrávání na platformu Vimeo.

Nová gesta a produktivita

visionOS 2 přináší nová gesta pro snadnější a rychlejší ovládání Apple Vision Pro. Uživatelé mohou aktivovat klíčové funkce, jako je domovská obrazovka a Ovládací centrum, pomocí nových gest. Systém také zlepšuje podporu produktivity, například prostřednictvím vylepšeného Mac Virtual Display, který nyní nabízí vyšší rozlišení a podporu myši. To umožňuje uživatelům pracovat efektivněji a využívat Vision Pro pro náročné úkoly.

Personalizace a cestovní režim

S visionOS 2 mohou uživatelé přizpůsobit uspořádání aplikací na domovské obrazovce podle svých preferencí. Cestovní režim nyní zahrnuje také podporu pro vlaky, což umožňuje používat Vision Pro i během cestování. Nový účet pro hosta pak umožňuje zapůjčení zařízení jiným osobám s uchováním jejich nastavení po dobu 30 dnů.

Uživatelé Apple Vision Pro mohou nyní v Cestovním režimu vybrat možnost jízdy vlakem, což jim umožňuje při dojíždění pracovat v naprostém soukromí nebo si na obří obrazovce užívat své oblíbené filmy a seriály.

Nové nástroje pro vývojáře

Apple se zaměřuje i na vývojáře, kterým nabízí nové API a frameworky pro tvorbu inovativních aplikací. Nové nástroje umožňují vytvářet aplikace a hry, které využívají plný potenciál prostorové výpočetní techniky. HealthKit, nový framework, poskytuje vývojářům možnosti tvorby aplikací pro zdraví a fitness s využitím visionOS.

Immersive video a Multiview

Apple představil formát Immersive video, který využívá 8K a 3D video se 180stupňovým zorným polem a prostorovým zvukem, přičemž diváky přenáší přímo do centra dění. V aplikaci Apple TV přibude podpora funkce Multiview, která umožní sledovat až pět přenosů současně, což ocení zejména sportovní fanoušci.

Safari v systému visionOS 2 umožňuje uživatelům Apple Vision Pro proměnit své okolní prostředí navoleným Environmentem a zároveň sledovat videa na oblíbených streamovacích a zábavních platformách.

Další vylepšení a dostupnost

Aplikace Všímavost nyní nabízí uživatelům Apple Vision Pro novou funkci pro podporu relaxace a soustředění, která se přizpůsobuje jejich vzorcům dýchání.

Mezi další novinky ve visionOS 2 patří možnost přehrávat videa při navoleném Environmentu v Safari, nová funkce Follow Your Breathing v aplikaci Všímavost, která podporuje relaxaci a soustředění, a živé titulky napříč celým systémem, které pomáhají neslyšícím a nedoslýchavým uživatelům.

Systém visionOS 2 přináší funkci Živých titulků, která umožňuje neslyšícím a nedoslýchavým uživatelům sledovat mluvené slovo v reálných konverzacích i ve zvukových záznamech z aplikací.

Vývojářská verze visionOS 2 je již nyní k dispozici členům Apple Developer Programu. Více informací je k dispozici na webu apple.com/visionos/visionos-2-preview.

Apple pokračuje v inovacích a rozšiřování možností prostorové výpočetní techniky s visionOS 2, což přináší uživatelům i vývojářům nové zážitky a nástroje pro tvorbu pokročilých aplikací a obsahu. Těšíme se na další vývoj a nové možnosti, které visionOS 2 přinese.

visionOS 2 bude nyní zobrazovat fyzickou Magic Keyboard, dokonce i když má uživatel aktivovaný Environment.