Loading...

Nové verze Final Cut Pro pro iPad a Mac jsou tu!

27.06.2024 11:44

Apple uvádí nové verze Final Cut Pro pro iPad a Mac: Výkonnější produkční studio a inteligentnější pracovní postupy

Apple uvádí nové verze Final Cut Pro pro iPad a Mac: Výkonnější produkční studio a inteligentnější pracovní postupy

Apple oznámil vydání nových verzí Final Cut Pro pro iPad a Mac, které přinášejí významná vylepšení pro uživatele těchto platforem. Nové verze zahrnují Final Cut Pro pro iPad 2 a Final Cut Pro pro Mac 10.8, které jsou navrženy tak, aby zlepšily výkon a efektivitu pracovních postupů prostřednictvím umělé inteligence.

Final Cut Pro pro iPad 2: Transformace iPadu do výkonného produkčního studia

Final Cut Pro pro iPad 2 využívá úžasné schopnosti nového iPadu Pro s mimořádně rychlým čipem M4, což umožňuje až 2x rychlejší renderování a podporu až 4x více streamů ProRes RAW ve srovnání s M1. S novou funkcí Live Multicam mohou uživatelé bezdrátově připojit a prohlížet až čtyři kamery najednou, a to vše na jednom místě. Pomocí kombinace zařízení iPhone a iPad budou mít uživatelé režisérský pohled na každou kameru a manuální ovládání svých preferencí pomocí zcela nové profesionální aplikace Final Cut Camera. Tato aplikace nejenže podporuje Live Multicam, ale také funguje jako samostatná nahrávací aplikace na iPhonu a iPadu s možností nastavení manuálního zaostření, rychlosti závěrky, ISO a dalších parametrů.

Pro větší flexibilitu při práci s velkými soubory nyní Final Cut Pro pro iPad 2 podporuje externí projekty, což bylo jednou z nejčastějších požadavků uživatelů. Uživatelé mohou vytvářet nové projekty nebo otevírat existující projekty bez zabírání interního úložného prostoru. Final Cut Pro pro iPad 2 také podporuje nový Apple Pencil Pro, který využívá barrel roll pro přesnější ovládání nástrojů Live Drawing a squeeze pro rychlé vyvolání štětců a nastavení.

Final Cut Pro pro Mac 10.8: Vyšší úroveň profesionálního workflow

S Final Cut Pro pro Mac 10.8 mohou uživatelé posunout své profesionální pracovní postupy na další úroveň. Díky využití Neural Engine v Apple silicon přináší nové AI funkce do Final Cut Pro: Enhance Light and Color a Smooth Slo-Mo. Funkce Enhance Light and Color automaticky upravuje video pro korekci barev, zatímco Smooth Slo-Mo inteligentně mísí video snímky pro nejvyšší kvalitu pohybu. Nové organizační nástroje zlepšují efektivitu v postprodukčních pracovních postupech, včetně vlastních názvů pro barevné korekce a video efekty v inspektoru; možnosti vyhledávání a navigace ke klipům s chybějícími médii nebo efekty v časové ose; a textové vyhledávání v časové ose s informacemi jako cívka, scéna, úhel kamery a další.

Dostupnost a ceny

Final Cut Pro pro iPad 2 a Final Cut Pro pro Mac 10.8 jsou nyní k dispozici jako bezplatné aktualizace pro stávající uživatele. Pro nové uživatele je Final Cut Pro pro iPad 2 dostupný na App Store za 119 Kč (4,99 USD) měsíčně nebo 1 199 Kč (49 USD) ročně a Final Cut Pro pro Mac 10.8 je dostupný na Mac App Store za 7 299 Kč (299,99 USD).