Loading...

Apple oznámil změnu na pozici finančního ředitele: Kevan Parekh nahradí Lucu Maestriho

30.08.2024 09:26

Apple oznámil, že stávající finanční ředitel Luca Maestri odstoupí k 1. lednu 2025 a na jeho místo nastoupí Kevan Parekh, současný viceprezident pro finanční plánování a analýzu.

Černobílé logo společnosti Apple na bílém pozadí, symbolizující globální technologickou značku známou pro inovace a špičkové produkty jako iPhone, Mac, a Apple Watch. Použito v článku o změnách ve vedení Apple, kde Kevan Parekh nahradí Lucu Maestriho na pozici finančního ředitele.

Apple, globální technologický gigant, dnes oznámil významnou změnu ve svém vedení. Luca Maestri, dosavadní finanční ředitel (CFO) společnosti, plánuje k 1. lednu 2025 odstoupit ze své funkce. Maestri však zůstane v Apple, kde bude nadále řídit týmy odpovědné za korporátní služby, včetně informačních systémů a technologií, informační bezpečnosti a nemovitostí a rozvoje, přičemž bude nadále podřízen přímo generálnímu řediteli Timu Cookovi.

V rámci plánovaného nástupnického procesu byl do role nového finančního ředitele jmenován Kevan Parekh, který v současnosti zastává pozici viceprezidenta pro finanční plánování a analýzu. Parekh se tak stane součástí vrcholového vedení společnosti.

„Luca byl mimořádným partnerem v dlouhodobém řízení Apple. Sehrál klíčovou roli při zlepšování a řízení finanční výkonnosti společnosti, komunikaci s akcionáři a zavádění finanční disciplíny napříč všemi částmi Apple. Jsme šťastní, že budeme i nadále těžit z jeho vůdčích schopností a vhledu, který byl charakteristický pro jeho působení ve firmě,“ uvedl Tim Cook, generální ředitel Apple.

Pod Maestriho vedením se Apple podařilo zdvojnásobit své tržby, přičemž příjmy z oblasti služeb se zvýšily více než pětinásobně. Maestri prohlásil: „Je to největší profesní pocta mého života sloužit nejvíce inovativní a obdivované společnosti na světě a pracovat po boku tak inspirativního lídra, jakým je Tim Cook. Těším se na další etapu mého působení v Apple a mám obrovskou důvěru v Kevana, který se připravuje převzít otěže jako finanční ředitel. Je skutečně výjimečný, má hlubokou lásku k Apple a jeho poslání, a ztělesňuje vůdčí schopnosti, úsudek a hodnoty, které jsou pro tuto roli klíčové.“

Kevan Parekh má za sebou 11 let zkušeností v Apple, kde vedl oddělení finančního plánování a analýzy, finance pro oblast G&A a zaměstnanecké benefity, vztahy s investory a tržní výzkum. Dříve zastával vedoucí role ve finančních týmech, které podporovaly prodeje, maloobchod a marketing Apple.

Před nástupem do Apple pracoval Parekh na různých vedoucích pozicích ve společnostech Thomson Reuters a General Motors, kde rovněž získal rozsáhlé mezinárodní zkušenosti. Parekh je elektroinženýrem s titulem bakaláře věd z University of Michigan a má titul MBA z University of Chicago.

Apple, známý svým revolučním přístupem k osobní technologii od uvedení Macintosh v roce 1984, dnes vede svět v oblasti inovací se svými produkty iPhone, iPad, Mac, AirPods, Apple Watch a Apple Vision Pro. Šest softwarových platforem Apple — iOS, iPadOS, macOS, watchOS, visionOS a tvOS — poskytuje bezproblémové uživatelské prostředí napříč všemi zařízeními Apple a umožňuje uživatelům využívat průlomové služby, jako jsou App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud a Apple TV+. Více než 150 000 zaměstnanců Apple je oddaných tvorbě nejlepších produktů na světě a snaze zanechat svět lepší, než jaký jsme našli.