Loading...

Jak vyčistit průhledný kryt telefonu, který zežloutl

09.09.2024 13:53

Váš průhledný kryt telefonu začal žloutnout? Tento článek vám ukáže, jak ho vyčistit, proč kryty žloutnou a jak tomu předejít. Naučte se jednoduché metody údržby a objevte tipy na ochranu vašeho krytu před zabarvením.

Máte průhledný kryt telefonu, který začal žloutnout, a nevíte, jak ho znovu oživit? Nebojte se, tento problém je běžný u mnoha uživatelů, kteří používají průhledné kryty. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak vyčistit zažloutlý kryt a zabránit dalšímu žloutnutí.

Jak vyčistit zažloutlý průhledný kryt telefonu

Existuje několik efektivních metod, jak obnovit původní průhlednost vašeho krytu. Zde jsou ty nejúčinnější:

1. Použití jaru (mycího prostředku na nádobí)

Tento postup je jednoduchý, dostupný a efektivní. Postupujte podle následujících kroků:

  • Smíchejte pár kapek jaru s teplou vodou.
  • Pomocí zubního kartáčku jemně čistěte pouzdro, a to jak zvenku, tak zevnitř. Nezapomeňte vyčistit i těžko přístupná místa, jako jsou výřezy na tlačítka a záhyby.
  • Opláchněte kryt čistou vodou a osušte ho měkkým hadříkem.
  • Nechte obal uschnout na vzduchu. Tento proces můžete opakovat jednou až dvakrát týdně, abyste předešli hromadění nečistot a žloutnutí.

2. Použití jedlé sody

Jedlá soda je skvělým přírodním prostředkem na odstranění zažloutnutí. Postup je následující:

  • Posypte kryt malým množstvím jedlé sody.
  • S pomocí mokrého zubního kartáčku jemně čistěte povrch krytu.
  • Nakonec kryt opláchněte vodou a osušte ho měkkým hadříkem. Před opětovným nasazením na telefon nechte kryt volně vyschnout.

3. Použití isopropylalkoholu (líh)

Alkohol nejen že pomáhá odstranit žloutnutí, ale také kryt dezinfikuje. Následujte tento postup:

  • Nalijte alkohol do rozprašovače a rovnoměrně ho nastříkejte na kryt. Alternativně můžete použít hadřík namočený v alkoholu.
  • Poté otřete kryt suchým hadříkem, aby se alkohol odstranil.
  • Nechte kryt volně uschnout na vzduchu, než ho znovu použijete.

Proč průhledný kryt telefonu žloutne?

Mnoho uživatelů se domnívá, že průhledné kryty jsou vyrobeny z čirého materiálu, ale ve skutečnosti jsou zhotoveny z materiálu, který má tendenci žloutnout. Při výrobě se používá speciální barvivo, které časem degraduje. Zde jsou hlavní příčiny, proč kryty žloutnou:

UV záření

Jednou z hlavních příčin žloutnutí je vystavení UV záření, zejména pokud často používáte telefon venku. Sluneční světlo způsobuje oxidaci materiálu, což vede k postupnému žloutnutí. Vystavení extrémním změnám teploty a vlhkosti může tento proces ještě urychlit.

Přirozené oleje a nečistoty

Olej z vaší pokožky a pot mohou mít na kryt negativní vliv. Tyto látky vytvářejí ideální prostředí pro bakterie, které mohou materiál zbarvit do žluta. Čím déle necháváte kryt bez čištění, tím více se nečistoty hromadí a urychlují degradaci.

Porovnání RhinoShield proti jiným značkám: Průhledný RhinoShield kryt s pokročilou odolností proti žloutnutí, certifikován SGS pro dlouhodobou čirost. Ukázka proti žloutnutí u konkurenčních značek.

Jak předejít žloutnutí průhledného krytu?

Pokud chcete udržet váš kryt co nejdéle čirý, následujte tyto rady:

1. Pravidelně kryt čistěte

Nečistoty a přírodní oleje se hromadí velmi rychle. Doporučujeme čistit kryt alespoň jednou týdně, nebo dokonce častěji, pokud pracujete v náročných podmínkách. Pro běžné čištění použijte jar a teplou vodu. Pro důkladnější čištění můžete použít jedlou sodu nebo isopropylalkohol.

2. Udržujte kryt mimo přímé sluneční světlo

Sluneční světlo je hlavním viníkem žloutnutí, proto se snažte kryt chránit před přímým slunečním zářením. Když jste venku, můžete telefon ukládat do tašky nebo používat ochranné obaly.

3. Vyhněte se vystavení krytu extrémnímu teplu

Teplo může urychlit degradaci materiálu, což vede k žloutnutí. Pokud například telefon náhodně spadne do vody, nesušte ho fénem nebo horkým vzduchem. Místo toho nechte kryt volně vyschnout při pokojové teplotě.

4. Investujte do kvalitních krytů s ochranou proti žloutnutí

Na trhu jsou dnes dostupné průhledné kryty, které jsou vyrobeny z materiálů odolných proti žloutnutí, například polykarbonátu. Tyto kryty jsou navrženy tak, aby dlouhodobě udržely svou průhlednost.

Použití krytů s technologií proti žloutnutí

Na trhu jsou dnes dostupné kryty, které mají speciální ochranu proti žloutnutí. Jedním z příkladů jsou Krystec™ kryty od společnosti ESR, které najdete i v naší nabídce.

Krystec™ Clear Case

Krystec™ Clear Case pro iPhone: Vysoce odolný průhledný kryt z polykarbonátu, který nikdy nežloutne. Inovativní design poskytuje maximální čirost a ochranu před žloutnutím.

Tyto kryty jsou vyrobeny z ultra čirého polykarbonátu, který je odolný proti žloutnutí. Polykarbonát je pevný plast, který zajišťuje, že kryt zůstane průhledný po dlouhou dobu. Kromě toho je Krystec™ Clear Case vybaven vojenskou ochranou proti nárazům, díky šok absorbujícím rohům a zvednutým hranám kolem displeje a fotoaparátu. Tento kryt vám tak poskytne jak ochranu proti mechanickému poškození, tak dlouhodobou čirost.

Ekologické alternativy čištění

Pokud preferujete ekologické metody čištění, můžete zvážit použití přírodních prostředků, jako je ocet nebo citronová šťáva. Tyto přírodní kyseliny jsou účinné při odstraňování nečistot a žloutnutí a zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí.

Použití octa

Ocet je skvělý ekologický čisticí prostředek. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1, naneste na kryt pomocí zubního kartáčku a poté opláchněte vodou.

Použití citronové šťávy

Citronová šťáva má bělící účinky díky kyselině citronové. Smíchejte ji s vodou a aplikujte na kryt, nechte pár minut působit, poté důkladně opláchněte.

Průhledný kryt pro iPhone 15 Pro Max s MagSafe. Kryt nabízí dlouhodobou ochranu a zachovává čirost telefonu díky odolnosti proti žloutnutí a kvalitnímu polykarbonátu.

Jak správně skladovat a chránit kryt

Aby kryt vydržel déle, je důležité ho nejen pravidelně čistit, ale také správně skladovat:

  • Kryt udržujte mimo přímé sluneční světlo a vlhká prostředí, aby nedošlo k degradaci materiálu.
  • Pokud kryt nepoužíváte, můžete ho uložit do ochranného obalu, aby se zabránilo kontaktu s prachem a nečistotami.

Závěr

Pokud váš průhledný kryt telefonu začal žloutnout, nemusíte hned kupovat nový. Jednoduchými metodami, jako je čištění jarovým roztokem, jedlou sodou nebo isopropylalkoholem, můžete kryt znovu oživit. Pravidelná údržba a ochrana před UV zářením a teplem jsou klíčem k tomu, aby váš kryt zůstal co nejdéle průhledný. Pokud hledáte dlouhodobé řešení, zvažte nákup krytů s technologií proti žloutnutí, jako jsou Krystec™ Clear Case, které vám zajistí průhlednost a ochranu vašeho telefonu po dlouhou dobu.