Loading...

iPad Pro M4 vs MacBook Air M3: Který byste měli koupit?

12.09.2024 10:17

Porovnání iPad Pro M4 a MacBook Air M3: rozdíly v OS, výkonu, displeji, ceně a funkcích, jako jsou kamery a příslušenství. Který z nich je lepší pro produktivitu a kreativní práci? Zjistěte, který je pro vás ten pravý.

Porovnání iPad Pro M4 a MacBook Air M3: rozdíly v OS, výkonu, displeji, ceně a funkcích, jako jsou kamery a příslušenství. Který z nich je lepší pro produktivitu a kreativní práci? Zjistěte, který je pro vás ten pravý.

Při zvažování iPadu Pro M4 a MacBooku Air M3 by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o zcela odlišná zařízení, jak co do názvu, tak vzhledu. Nicméně po bližším prozkoumání zjistíte, že sdílejí mnoho podobností, pokud jde o přenositelnost, funkčnost, možnosti displeje a cenovou hladinu. Rozhodnout se mezi nimi může být náročný úkol, ale nebojte se, připravili jsme pro vás podrobný průvodce, který vám pomůže vybrat ideální zařízení podle vašich potřeb a preferencí. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv zařízení, nezapomeňte si pořídit ochranné kryty, jako jsou Ochranné fólie na obrazovku iPad Pro M4 nebo Kryty a klávesnice pro iPad Pro M4, aby váš nový miláček zůstal chráněný před škrábanci, náhodnými pády nebo nárazy.

Pojďme se nyní podívat na jednotlivé aspekty a zjistit, které zařízení se nejlépe hodí pro vaše priority, ať už je to výkon, přenositelnost, kvalita displeje, softwarové schopnosti nebo jiná kritéria, která máte na mysli.

iPad Pro M4 vs MacBook Air M3

  1. iPad Pro M4 vs MacBook Air M3: iPadOS vs macOS
    Hlavním rozdílem mezi iPadem Pro M4 a MacBookem Air M3 jsou jejich operační systémy a uživatelské prostředí. iPad Pro běží na iPadOS, který je zaměřený na dotykové ovládání a podporuje také ovládání kurzorem. Umožňuje výběr textu myší, trackpadem nebo Magic Keyboard a nabízí funkce multitaskingu, jako jsou Slide Over a Split View. iPad Pro také podporuje Apple Pencil pro kreslení a psaní poznámek. Na druhé straně MacBook Air používá macOS, který poskytuje tradiční desktopové prostředí s viditelným dockem a robustními desktopovými aplikacemi. macOS nabízí širší výběr softwaru a v nejnovější aktualizaci Big Sur umožňuje spuštění iOS a iPadOS aplikací díky procesoru Apple Silicon.

  2. iPad Pro M4 vs MacBook Air M3: Kamery a speciální funkce
    Pokud jde o tvorbu obsahu, iPad Pro M4 má určité výhody. Disponuje 12MP širokoúhlou kamerou a novou 10MP ultraširokoúhlou kamerou, což umožňuje všestrannou fotografii. iPad Pro M4 také umí nahrávat 4K video při 60 snímcích za sekundu, což MacBook Air M3 nenabízí. Navíc má iPad Pro M4 přední 7MP kameru TrueDepth pro selfie a rozpoznávání obličeje. iPad Pro 2024 také exceluje v rozšířené realitě (AR) díky vestavěnému LiDAR skeneru, který zlepšuje výkon AR aplikací. Podporuje také Apple Pencil, doplněk za 129 dolarů (v ČR 3 190 Kč), který umožňuje snadné psaní poznámek, kreslení a úpravu dokumentů. Apple Pencil se navíc pohodlně nabíjí při magnetickém připojení k iPadu Pro.

    Na druhé straně MacBook Air M3 má kameru s nižším rozlišením 720p pro videohovory a využívá strojové učení ke zlepšení kvality videa. K ověření zařízení používá tlačítko Touch ID na klávesnici. Výhodou MacBooku Air M3 je možnost spuštění iPhone a iPad aplikací, což přidává další funkčnost. Shrnutě, iPad Pro M4 nabízí lepší kamerové schopnosti, včetně ultraširoké kamery a nahrávání videa v rozlišení 4K. Zahrnuje také LiDAR skener pro lepší výkon v AR a podporuje Apple Pencil. Na druhé straně MacBook Air M3 má omezené rozlišení kamery a postrádá rozpoznávání obličeje, ale díky schopnosti spouštět iOS aplikace zůstává atraktivní.

  3. iPad Pro M4 vs MacBook Air M3: Displej
    Nový iPad Pro 2024 je nyní tenčí, lehčí, má lepší obrazovku a je mnohem rychlejší díky novému čipu. Může dělat úžasné věci s umělou inteligencí.

    Nový iPad Pro je dostupný ve dvou barvách, stříbrné a vesmírně černé, a ve dvou velikostech: velký 13palcový model a malý 11palcový model. Obě velikosti mají velmi kvalitní displej nazývaný Ultra Retina XDR. iPad Pro 2024 má také nový čip M4, který zajišťuje rychlejší a lepší výkon. Na druhé straně MacBook Air 2024 se může pochlubit úžasným displejem Liquid Retina, dostupným ve velikostech 13,6 palce nebo 15,3 palce. S LED podsvícením, technologií IPS a nativním rozlišením 2560 x 1664 nebo 2880 x 1864 nabízí tento displej neporovnatelnou jasnost a detaily. S jasem 500 nitů, podporou 1 miliardy barev a dvojnásobným rozlišením oproti konkurenčním PC notebookům stanovuje MacBook Air M3 nový standard vizuální dokonalosti.

  4. iPad Pro M4 vs MacBook Air M3: Výkon
    iPad Pro M4 i MacBook Air M3 mají výkonné procesory. iPad Pro má velmi schopný čip, zatímco MacBook Air výrazně zlepšil výkon ve srovnání s předchozími modely. iPad Pro i MacBook Air mají 8jádrové procesory, přičemž MacBook Air nabízí možnost výběru mezi 7jádrovou nebo 8jádrovou grafickou jednotkou (GPU). Nicméně nový MacBook Air s čipem M3 má ještě vyšší rychlost a výkon. Shrnutě, obě zařízení zaznamenala významný pokrok v procesorovém výkonu, přičemž čip M3 v MacBooku Air prokázal působivý nárůst výkonu.

  5. iPad Pro M4 vs MacBook Air M3: Cena
    Menší iPad Pro M4 (11 palců) stojí v ČR od 28 990 Kč za verzi s Wi-Fi a 34 490 Kč za verzi s Wi-Fi + Cellular. Větší iPad Pro M4 (13 palců) stojí od 38 990 Kč za verzi s Wi-Fi a 44 490 Kč za verzi s Wi-Fi + Cellular. Cena však výrazně vzroste s příslušenstvím, jako je Magic Keyboard (8 990 Kč) a Apple Pencil (3 190 Kč). iPad Pro také nabízí možnost Wi-Fi + Cellular a úložiště od 128 GB do 1 TB. Na druhé straně, nový MacBook Air je dostupný ve dvou velikostech, 13 palců a 15 palců. 13palcová verze začíná na 32 990 Kč a 15palcová na 37 990 Kč, ale studenti mohou získat slevu. Nabízí se možnost měsíčních splátek. MacBook Air je dostupný ve čtyřech barvách: midnight, starlight, stříbrná a vesmírně šedá.

  6. iPad Pro M4 vs MacBook Air M3: Porty
    Co se týče konektivity, MacBook Air má jasnou výhodu nad iPadem Pro. MacBook Air je vybaven dvěma porty Thunderbolt 4 (USB-C) a sluchátkovým konektorem, což poskytuje flexibilitu pro různé připojení. Na druhé straně iPad Pro má pouze jeden USB-C port a postrádá sluchátkový konektor. Nicméně, pokud se rozhodnete používat s iPadem Pro doplněk Magic Keyboard, získáte další USB-C port pro průchozí nabíjení.

  7. iPad Pro M4 vs MacBook Air M3: Klávesnice a trackpad
    MacBook Air má vylepšenou klávesnici s nůžkovým mechanismem a lepší odezvou kláves, což poskytuje pohodlný zážitek při psaní. Má také velký trackpad. Volitelná Magic Keyboard pro iPad Pro nabízí podobný zážitek při psaní a magneticky se připevňuje k iPadu. Hlavním rozdílem je, že Magic Keyboard pro iPad Pro přichází za dodatečnou cenu, která začíná na 8 990 Kč.

Závěrčné shrnutí

MacBook Air M3 je považován za nejlepší notebook díky lepší výdrži baterie, většímu počtu portů a robustnímu operačnímu systému. Nabízí lepší poměr cena/výkon než iPad Pro M4, který slouží užšímu segmentu uživatelů. Nicméně pokud specificky potřebujete zařízení s dotykovou obrazovkou, iPad Pro M4 je spolehlivou volbou, ale může být dražší než MacBook Air M3.