Loading...

iOS 18: Nová éra osobního přizpůsobení a inteligence pro iPhone

16.09.2024 12:11

Apple vydal iOS 18, který přináší nové možnosti přizpůsobení iPhonu, vylepšené aplikace Fotky, Zprávy a Mail, revoluční Apple Intelligence pro rychlé úkoly a vyšší úroveň zabezpečení a soukromí.

Apple vydal iOS 18, který uživatelům umožňuje ještě větší přizpůsobení iPhonu, včetně úprav domovské obrazovky a Ovládacího centra. Aplikace Fotky prošla největší změnou v historii, a nově se představuje také Apple Intelligence pro efektivnější práci

Apple dnes oficiálně vydal iOS 18, který nabízí uživatelům po celém světě nové možnosti, jak si přizpůsobit své iPhony, a přináší dosud největší vylepšení aplikací Fotky, Zprávy, Mail a dalších. Uživatelé mohou nyní snadno upravovat rozvržení domovské obrazovky, vytvářet vlastní skupiny ovládacích prvků v Ovládacím centru, a těšit se na revoluční funkce Apple Intelligence, které propojují výkon generativních modelů s osobními daty uživatele, vše při zachování nejvyšších standardů zabezpečení a ochrany soukromí.

Největší možnosti přizpůsobení v historii iPhonu

iOS 18 přináší výrazně rozšířené možnosti přizpůsobení domovské obrazovky a Ovládacího centra. Uživatelé mohou umisťovat ikony aplikací a widgety podle libosti a vytvářet rozvržení, která plně odrážejí jejich potřeby a styl. K dispozici jsou také nové vizuální styly, včetně tmavého a světlého režimu či různé barevné odstíny, a uživatelé mohou také zvětšit velikost aplikací pro přehlednější rozvržení.

Na domovské obrazovce iOS 18 lze volně přesouvat aplikace a widgety, což umožňuje maximální flexibilitu při rozvržení. Uživatelé si mohou zvolit mezi světlým, tmavým vzhledem nebo barevnými odstíny, a plně si tak přizpůsobit vzhled svého displeje.

Ovládací centrum bylo zcela přepracováno a nyní nabízí flexibilní uspořádání ovládacích prvků, včetně přehrávání médií, ovládání domácích zařízení a podpory aplikací třetích stran. Navíc je možné ovládat prvky přímo z akčního tlačítka, včetně možnosti je upravit nebo úplně odstranit z uzamčené obrazovky.

Nově přepracované Ovládací centrum v iOS 18 zajišťuje rychlý přístup k nejčastěji používaným funkcím. Navíc obsahuje rozšířenou galerii ovládacích prvků s kompletní nabídkou, včetně integrace nových možností pro aplikace třetích stran.

Fotky – největší přepracování v historii aplikace

Aplikace Fotky v iOS 18 prošla zásadními změnami, které výrazně zlepšují správu a vyhledávání vzpomínek. Uživatelé mají k dispozici nové sbírky automaticky tříděné podle témat jako lidé, zvířata nebo cesty, což umožňuje rychlejší vyhledávání a připomínání si klíčových okamžiků. Uživatelé mohou také připínat své oblíbené kolekce, aby měli snadný přístup k nejdůležitějším vzpomínkám, čímž se možnosti přizpůsobení ještě více prohlubují.

Sbírky v aplikaci Fotky automaticky třídí fotografie podle témat, jako jsou nedávné události nebo výlety, což uživatelům umožňuje snadno procházet vzpomínky bez nutnosti manuálního třídění do alb.

Nové způsoby, jak zůstat ve spojení přes Zprávy a Telefon

Aplikace Zprávy nyní přináší nové možnosti formátování textu, včetně tučného písma, podtržení, zkosení a přeškrtnutí. Dynamické textové efekty umožňují oživit konverzace a nově přidané emotikony a nálepky obohacují možnosti reakcí. Navíc lze odesílat zpožděné zprávy a v případě nedostupného signálu lze díky satelitnímu připojení odesílat zprávy i bez Wi-Fi.

Tapbacky v iOS 18 byly přepracovány a rozšířeny, nyní umožňují přidávat libovolné emotikony nebo nálepky, čímž výrazně zlepšují možnosti reakcí v konverzacích.

Podporu získává také RCS, čímž se zlepšuje kvalita přenosu médií při komunikaci s uživateli jiných platforem než Apple. Přímo z aplikace Telefon mohou nyní uživatelé nahrávat probíhající hovory a vytvářet jejich přepisy, což je skvělý nástroj pro uchování důležitých informací.

Aplikace Zprávy nyní podporuje RCS, což zajišťuje lepší kvalitu přenosu médií a spolehlivější zasílání skupinových zpráv, čímž překonává tradiční SMS a MMS.

Chytré třídění e-mailů a pokročilé funkce Safari

Aplikace Mail v iOS 18 nabízí nové možnosti správy e-mailů, které automaticky třídí zprávy do kategorií jako Primární, Nákupy, Aktualizace a Reklamy pro lepší přehlednost.

Nová aktualizace aplikace Mail přináší automatické třídění e-mailů do kategorií, jako jsou Transakce, Aktualizace a Propagace, čímž uživatelům usnadňuje orientaci v poště. Nové funkce aplikace Safari, včetně nástroje Highlights, který zvýrazňuje klíčové informace na stránkách, a zjednodušené Čtečky, která přináší možnost shrnutí delších článků, umožňují uživatelům ještě pohodlnější prohlížení webu.

Nové zobrazení přehledu v aplikaci Mail umožňuje uživatelům snadno zobrazit všechny klíčové e-maily od konkrétní firmy, což usnadňuje rychlou orientaci v důležitých zprávách.

Nová úroveň soukromí a zabezpečení

Funkce Highlights v Safari nově zvýrazňuje klíčové informace z navštívených webových stránek, čímž usnadňuje orientaci a minimalizuje rušivé prvky pro lepší zážitek z prohlížení.

iOS 18 klade velký důraz na ochranu soukromí a bezpečnost. Nově přidané možnosti uzamčení a skrytí aplikací zajistí, že citlivé informace zůstanou bezpečně chráněny. Uživatelé si mohou zamknout konkrétní aplikace nebo je úplně skrýt, což jim poskytuje větší kontrolu nad jejich soukromím. Apple také přidává možnost sdílet vybrané kontakty s aplikacemi, což zlepšuje ochranu dat při používání aplikací třetích stran.

Apple Intelligence: Umělá inteligence nové generace

Siri nyní přichází s novým designem, který zahrnuje elegantní záři podél okrajů obrazovky. Tento efekt se zobrazí pokaždé, když je Siri aktivní, čímž zajišťuje moderní a vizuálně atraktivní uživatelský zážitek.

Příští měsíc Apple představí první soubor funkcí Apple Intelligence, které využívají výkon čipů Apple pro analýzu textů, obrazů a provádění akcí napříč aplikacemi. Díky tomu mohou uživatelé snadno vytvářet filmy z fotografií, generovat přepisy z telefonních hovorů a vyhledávat konkrétní okamžiky ve videích. Apple Intelligence je navržena tak, aby respektovala soukromí uživatelů, přičemž většina zpracování probíhá přímo na zařízení. Apple také zavádí novou technologii Private Cloud Compute, která rozšiřuje možnosti zpracování umělé inteligence na iCloudu.