Loading...

watchOS 11: Nové funkce pro zdraví, kondici a přizpůsobení

16.09.2024 13:50

Apple vydal watchOS 11 s funkcemi pro sledování spánkové apnoe, aplikací Životní funkce, tréninkovou zátěží a vylepšením kroužků Aktivity. Nové ciferníky, personalizovaná Chytrá sada a funkce Přeložit přinášejí lepší zážitek.

Od dnešního dne je k dispozici watchOS 11, který přináší rozšířené možnosti personalizace a pokročilé funkce pro sledování zdraví a kondice, poskytující uživatelům ještě lepší kontrolu nad jejich každodenním režimem.

Apple oficiálně vydal watchOS 11, který přináší ještě větší personalizaci a pokročilé funkce pro zdraví a kondici, stejně jako nové nástroje využívající umělou inteligenci. Apple Watch nyní zahrnují funkce upozorňující na spánkovou apnoi, aplikaci Životní funkce pro sledování klíčových zdravotních ukazatelů a nové možnosti měření tréninkové zátěže. Aktualizace rovněž přináší vylepšení kroužků Aktivity a ještě více přizpůsobenou Chytrou sadu, která využívá AI pro rychlý přístup k důležitým informacím.

Upozorňování na spánkovou apnoi

Apple Watch Series 9, Series 10 a Ultra 2 jsou nyní vybaveny funkcí, která monitoruje projevy spánkové apnoe. Akcelerometr sleduje jemné pohyby zápěstí během spánku, které jsou spojené s narušením běžných vzorců dýchání. Nový ukazatel nepravidelností dýchání zaznamenává tato narušení a poskytuje uživatelům přehledy v aplikaci Zdraví, kde lze data analyzovat na denní, měsíční a roční bázi.

Uživatelé mohou na svém iPhonu v aplikaci Zdraví snadno zjistit, zda jsou hodnoty naměřené funkcí Nepravidelnosti dýchání zvýšené nebo v normálním rozmezí, což jim pomáhá lépe sledovat své dýchací vzorce během spánku.

Po úvodní fázi začne nový algoritmus sledovat nepravidelnosti každých 30 dní a upozorní uživatele, když jsou zaznamenány projevy spánkové apnoe. Upozornění obsahuje přesné informace o čase a datech těchto událostí. Zároveň je k dispozici PDF zpráva s přehledem dat za poslední tři měsíce, kterou mohou uživatelé využít při konzultacích s lékařem. Tato funkce je dostupná ve více než 150 zemích včetně USA, EU a Japonska a je podložena vědecky ověřenými algoritmy.

Apple Watch nyní nabízejí funkci upozorňování na spánkovou apnoi, která rozšiřuje jejich schopnosti v oblasti inteligentního monitorování zdraví a pomáhá uživatelům lépe sledovat a chránit jejich spánek.

Aplikace Životní funkce

Nová aplikace Životní funkce přináší možnost sledovat klíčové zdravotní údaje v reálném čase. Uživatelé mohou rychle zkontrolovat důležité zdravotní parametry z předchozí noci a porovnat je s běžnými hodnotami. Pokud dojde k odchylce alespoň ve dvou ukazatelích, uživatelé jsou na to upozorněni. Tato funkce také bere v úvahu další faktory, jako je nadmořská výška, konzumace alkoholu nebo probíhající nemoc, které mohou mít vliv na naměřené hodnoty.

Nová aplikace Životní funkce na Apple Watch poskytuje rychlý přehled o klíčových zdravotních údajích z předchozí noci a uvádí je do kontextu pro lepší pochopení. Upozorní uživatele, pokud se alespoň dva naměřené ukazatele odchylují od běžných hodnot.

Vývoj této aplikace je podpořen údaji z Heart and Movement Study, rozsáhlé zdravotní studie zaměřené na vztah mezi fyzickou aktivitou a zdravím srdce. Algoritmus, který monitoruje životní funkce, vznikl právě díky těmto poznatkům.

Tréninková zátěž a hodnocení vynaloženého úsilí

Apple Watch přinášejí nový nástroj pro měření tréninkové zátěže, který vychází z váženého průměru intenzity a délky cvičení za posledních 28 dní. Tento nástroj je navržen tak, aby uživatelům, včetně profesionálních sportovců, pomohl činit informovaná rozhodnutí ohledně jejich tréninkového plánu. Po každém cvičení Apple Watch automaticky generují hodnocení vynaloženého úsilí, které uživatelé mohou upravit manuálně.

V aplikaci Aktivita na Apple Watch mohou uživatelé porovnat svou tréninkovou zátěž za posledních 7 dní s předchozími 28 dny. Výsledná hodnota je zařazena do jedné z kategorií, což umožňuje přehled o změnách v intenzitě tréninků oproti běžné zátěži.

Apple Watch rovněž poskytují přehled o tréninkové zátěži za posledních 7 a 28 dní, čímž uživatelům umožňují sledovat, zda jejich zatížení těla roste, klesá nebo zůstává stejné. Tyto informace jsou doplněny o predikci zlepšení kondice a upozornění na riziko zranění, pokud je zatížení příliš vysoké.

Více možností přizpůsobení kroužků Aktivity

S watchOS 11 získávají uživatelé větší flexibilitu při nastavování cílů pro kroužky Aktivity. Nyní je možné nastavit různé cíle pro každý den v týdnu, což umožňuje přizpůsobit aktivity dle individuálních časových možností. Uživatelé mohou také kroužky dočasně pozastavit, například při odpočinkovém dni nebo když potřebují pauzu, aniž by přišli o svou řadu aktivit.

Cíle kroužků Aktivity na Apple Watch lze nyní přizpůsobit pro každý den v týdnu zvlášť, což zajišťuje, že hodinky budou uživatele motivovat právě v těch chvílích, kdy to nejvíce potřebují.

Rozšířená podpora během těhotenství

WatchOS 11 ve spojení s iOS 18 a iPadOS 18 přináší rozšířenou podporu pro těhotné uživatelky. Aplikace Sledování cyklu nyní zahrnuje fáze vývoje plodu a nabízí možnost zaznamenávat typické příznaky těhotenství. Apple Watch rovněž připomínají kontrolu prahových hodnot srdeční frekvence, která bývá během těhotenství zvýšená.

Po zadání těhotenství do aplikace Zdraví na iPhonu či iPadu začne funkce Sledování cyklu na Apple Watch zobrazovat fáze vývoje plodu a umožní uživatelům zaznamenávat běžné příznaky těhotenství pro lepší přehled o jejich zdravotním stavu.

Ještě personalizovanější Chytrá sada

Chytrá sada v Apple Watch nyní využívá umělou inteligenci k ještě lepšímu přizpůsobení potřebám uživatele. Na základě času, lokace a denních návyků automaticky navrhuje relevantní widgety, které zajišťují rychlý přístup k důležitým informacím. Nové widgety zahrnují Fotky, Vzdálenost a Shazam, zatímco interaktivní widgety umožňují ovládat aplikace přímo z Chytré sady.

Chytrá sada na Apple Watch poskytuje rychlý přístup k informacím z jakéhokoli ciferníku a s watchOS 11 je ještě inteligentnější. Nově jsou v Chytré sadě dostupné také Živé aktivity, které usnadňují sledování důležitých událostí v reálném čase.

Funkce Check In, Přeložit a gesta pro snadnější ovládání

WatchOS 11 přináší funkci Check In nejen do Zpráv, ale i do aplikace Cvičení, což umožňuje přátelům a rodině sledovat pokrok během tréninku. Nová aplikace Přeložit rozpoznává řeč a okamžitě poskytuje překlad, který lze snadno zobrazit na Apple Watch. A díky gestu poklepání mohou uživatelé nyní skrolovat v aplikacích jednou rukou.

Aplikace Přeložit je nyní dostupná i na Apple Watch, což uživatelům umožňuje přístup k rychlým překladům do 20 podporovaných jazyků přímo na jejich zápěstí, kdekoliv a kdykoliv je potřebují.

Nové ciferníky

S watchOS 11 přicházejí tři nové ciferníky. Ciferník Fotky nyní používá strojové učení k výběru nejlepších snímků podle estetiky, kompozice a výrazů ve tváři. Ciferník Tok využívá rychlou obnovovací frekvenci a nabízí dynamické grafické zobrazení barev. Ciferník Odlesky jemně reaguje na pohyby zápěstí a přidává nový estetický prvek.

https://www.imore.cz/files/691/media/blog_gallery/ac86e6517375a5a395ea065fae76bf67.jpg

Aplikace Příliv

Nová aplikace Příliv poskytuje informace o přílivu a odlivu pro aktivity na otevřené vodě. Uživatelé mohou sledovat předpovědi přílivu a odlivu až na sedm dní dopředu, včetně informací o výšce přílivu, směru proudění vody a časech východu a západu slunce.

Ve watchOS 11 je k dispozici nová aplikace Příliv, která poskytuje podrobné údaje o přílivu a odlivu až na sedm dní dopředu pro pláže a surfařské lokality po celém světě, včetně informací o tom, kdy příliv a odliv dosahují svého vrcholu.