Loading...

Bezdrátové nabíjení Qi2 a MagSafe: Které je lepší?

25.09.2024 09:07

Qi2 přináší konkurenci pro Apple MagSafe s rychlým 15W nabíjením a širokou kompatibilitou napříč zařízeními. Tento článek porovnává Qi2, MagSafe a Qi1, zdůrazňuje hlavní rozdíly, kompatibilitu a bezpečnost bezdrátového nabíjení.

ESR Qi2 bezdrátová nabíječka - nová generace s rychlým 15W nabíjením a magnetickým zarovnáním. Kompatibilní s MagSafe i Android zařízeními, nabízí efektivní a stabilní nabíjení.

S příchodem Qi2 na trh se bezdrátové nabíjení dostává na další úroveň, což vytváří konkurenci pro zavedenou technologii Apple MagSafe. Jak se Qi2 začíná šířit mezi výrobci i uživateli, je důležité porozumět rozdílům mezi těmito dvěma technologiemi a vědět, jaké výhody každá z nich přináší. Tento článek se zaměří na porovnání Qi2, MagSafe a starší verze Qi1, abyste měli jasnou představu o tom, kterou technologii zvolit pro vaše potřeby.

Qi2 vs MagSafe vs Qi1: Přehled technologií

Technologie Datum vydání Rychlost nabíjení Efektivita nabíjení Kompatibilita Magnetické zarovnání
Qi2 19. dubna 2023 15W Vylepšené protokoly pro efektivní přenos energie Široká kompatibilita (telefony, tablety, notebooky, IoT) Silné magnetické zarovnání
MagSafe 23. října 2020 15W Magnetické zarovnání pro maximální efektivitu iPhone 12 a novější, některé AirPods a Apple Watch Silné magnetické zarovnání
Qi1 27. prosince 2008 5W–15W (většina 7,5W) Může docházet ke ztrátám energie kvůli špatnému zarovnání Hlavně smartphony a některé nositelné technologie Vyžaduje střední přesnost zarovnání

Co je Qi2 bezdrátové nabíjení?

Qi2, také známé jako „chee too“, je nejnovější verze bezdrátového nabíjecího standardu Qi. Vyvinuto konsorciem Wireless Power Consortium (WPC), Qi2 je vylepšenou verzí původního Qi a zahrnuje několik klíčových inovací, jako je rychlejší nabíjení, lepší přenos energie a zavedení Magnetic Power Profile (MPP).

Zajímavostí je, že Apple, známý svou zdrženlivostí přijímat externí technologie, spolupracoval na vývoji Qi2. Apple poskytl WPC technologii MagSafe, která umožnila začlenění magnetického profilu do Qi2. Výsledkem je, že Qi2 přináší funkce podobné MagSafe, ale s větší kompatibilitou pro Android zařízení.

Hlavní rozdíly mezi Qi a Qi2

Qi2 je výrazně vylepšenou verzí původního Qi standardu:

  • Rychlost nabíjení: Qi2 podporuje až 15W, což je zlepšení oproti Qi1, který nabízel výkon od 5W do 15W, přičemž většina zařízení fungovala při 7,5W.
  • Magnetické zarovnání: Díky silnějším magnetům umožňuje Qi2 přesnější zarovnání zařízení pro efektivnější nabíjení.
  • Efektivita přenosu energie: Nové protokoly Qi2 zajišťují menší plýtvání energií a rychlejší přenos.

Zpětná kompatibilita Qi2

Qi2 je zpětně kompatibilní s nabíječkami a zařízeními, které používají původní Qi standard. To znamená, že jakákoli Qi nabíječka bude schopna nabíjet Qi2 zařízení, i když rychlost nabíjení může být nižší. Naopak, Qi2 nabíječky budou moci nabíjet starší Qi zařízení, ať už jde o iPhony nebo Android telefony.

Zařízení kompatibilní s Qi2

Některé z prvních zařízení, která podporují Qi2, zahrnují:

  • iPhone 16 (všechny verze)
  • iPhone 15 (všechny verze)
  • iPhone 14 (všechny verze)
  • iPhone 12 (všechny verze)

Co je MagSafe nabíjení?

MagSafe je bezdrátová nabíjecí technologie vyvinutá společností Apple, která je integrovaná do iPhone 12 a novějších modelů. MagSafe umožňuje rychlé nabíjení díky magnetickému zarovnání, které zajistí optimální umístění telefonu na nabíječce. Tato technologie také podporuje příslušenství, jako jsou peněženky a držáky, které se přichytí k zadní části telefonu.

Zařízení kompatibilní s MagSafe

Mezi hlavní zařízení kompatibilní s MagSafe patří:

  • iPhone 16 (všechny verze)
  • iPhone 15 (všechny verze)
  • iPhone 14 (všechny verze)
  • iPhone 13 (všechny verze)
  • iPhone 12 (všechny verze)

Jaké telefony Samsung jsou kompatibilní s Qi nabíjením?

Samsung telefony jsou kompatibilní se standardem Qi už od modelu Galaxy S6. To znamená, že všechny novější modely Samsungu podporují bezdrátové nabíjení pomocí Qi, což umožňuje uživatelům nabíjet svá zařízení na jakékoliv Qi kompatibilní nabíječce, včetně těch s podporou Qi2.

Mezi kompatibilní modely patří například:

  • Samsung Galaxy S23
  • Samsung Galaxy S22
  • Samsung Galaxy Z Fold 5
  • Samsung Galaxy Z Flip 5

Qi2 vs MagSafe: Která technologie je lepší?

Qi2 bezdrátová nabíječka ESR s LED podsvícením - magnetická nabíječka pro rychlé a bezpečné nabíjení s výkonem 15W. Podporuje širokou škálu zařízení včetně iPhone a Android.

Obě technologie mají své výhody. Zatímco Qi2 nabízí širší kompatibilitu napříč zařízeními různých značek, MagSafe je optimalizován pro produkty Apple, což z něj činí ideální volbu pro uživatele iPhonu. Qi2 však přináší výhodu univerzálního použití – může být používán pro nabíjení nejen iPhonů, ale také Android telefonů, tabletů, notebooků a dokonce i nositelných zařízení.

Pokud máte zařízení z různých ekosystémů, jako je iPhone a Android, Qi2 vám umožní používat jednu nabíječku pro všechna zařízení, což je velkou výhodou pro domácnosti s více uživateli.

Je Qi bezpečný pro iPhone?

Ano, Qi je bezpečný standard pro nabíjení iPhonů i jiných kompatibilních zařízení. Splňuje všechny potřebné bezpečnostní normy a zajišťuje efektivní přenos energie bez rizika přehřátí nebo poškození zařízení. Nabíjení iPhonu pomocí Qi nabíječky je bezpečné a uživatelsky přívětivé.

Je MagSafe to samé jako Qi2?

Ne, MagSafe a Qi2 jsou podobné technologie, ale mají několik rozdílů. Qi2 je založen na technologii MagSafe, ale přináší širší kompatibilitu, zejména pro zařízení Android. Navíc Qi2 díky svému Magnetic Power Profile přináší rychlejší a efektivnější nabíjení než předchozí Qi standard.

Jak povolit Qi2 bezdrátové nabíjení na mém telefonu?

Chcete-li povolit bezdrátové nabíjení Qi2, potřebujete kompatibilní telefon a Qi2 nabíječku. Stačí umístit telefon na nabíjecí podložku a technologie automaticky spustí bezdrátové nabíjení.

Doporučená Qi2 nabíječka

Pokud hledáte kvalitní Qi2 nabíječku nebo držák do auta s integrovanou nabíječkou, doporučit můžeme třeba modely ESR HaloLock Magnetic Qi2 kompatibilní s MagSafe, ale také další Qi2 nabíječky z naší nabídky. Zmíněné modely nabízí silné magnetické zarovnání, což zajišťuje bezpečné přichycení telefonu i v náročných podmínkách, například v autě. Nabíječka je vhodná pro iPhone 12 a novější i pro zařízení podporující Qi2.

ESR Qi2 magnetická bezdrátová nabíječka do auta - ideální pro rychlé 15W nabíjení na cestách. Kompatibilní s iPhone MagSafe a dalšími Qi2 zařízeními.

Podporuje iPhone 15 a 16 Qi2 standard?

Ano, oba modely iPhone 15 a 16 podporují Qi2 nabíjení. Navíc jsou plně kompatibilní s MagSafe nabíječkami, což umožňuje rychlé nabíjení s výkonem až 15W. Pokud nemáte MagSafe nabíječku, můžete využít standardní Qi podložku s mírně nižší rychlostí nabíjení.