Loading...

iPhone 15 vs. iPhone 16: Měli byste upgradovat?

30.09.2024 09:15

Porovnání iPhonu 15 a iPhonu 16: přehled rozdílů v designu, výkonu a nových funkcích. Zjistěte, zda se vyplatí upgradovat, a objevte nejlepší příslušenství pro oba modely.

Porovnání iPhonu 15 a iPhonu 16: přehled rozdílů v designu, výkonu a nových funkcích. Zjistěte, zda se vyplatí upgradovat, a objevte nejlepší příslušenství pro oba modely.

Každý rok spotřebitelé řeší otázku, zda si koupit aktuální iPhone, nebo počkat na novější verzi. Letos je tato otázka obzvláště aktuální, když porovnáváme nedávno vydaný iPhone 15 s očekávaným iPhonem 16, který přinese několik důležitých změn a vylepšení. Tento článek vás provede podrobným porovnáním mezi těmito dvěma modely, abyste mohli zvážit, zda se vyplatí upgradovat.

Srovnávací tabulka: iPhone 15 vs. iPhone 16

Vlastnost iPhone 15 iPhone 16
Fotoaparát Diagonální uspořádání zadního fotoaparátu Vertikální uspořádání, podpora prostorového videa
Hmotnost 171 g (iPhone 15), 201 g (Plus) 173 g (+1 %), 203 g (+1 %)
Připojení Wi-Fi 6 Wi-Fi 6E (rychlejší, stabilnější připojení)
Paměť 6 GB RAM 8 GB RAM (nárůst o 33 %)
Čip A16 Bionic (5nm proces TSMC „N4P“) A18 (pokročilý 3nm proces TSMC „N3E“)
Neural Engine 16jádrový Neural Engine Výrazně vylepšený Neural Engine s více jádry, pro AI funkce
Baterie Jednovrstvá technologie Stohovaná baterie, větší kapacita, delší životnost
Kapacita baterie 3 349 mAh (iPhone 15), 4 383 mAh (Plus) 3 561 mAh (+6 %), 4 006 mAh (-9 %)
Kabelové nabíjení Až 27 W Až 40 W (o 48 % rychlejší)
MagSafe nabíjení 15 W 20 W (o 33 % rychlejší)
Barvy Modrá, růžová, zelená, žlutá, černá Modrá, růžová, zelená, žlutá, černá, bílá, fialová

1. Design iPhonu 16

Nový iPhone 16 ve šesti barvách - černá, bílá, růžová, zelená, modrá a fialová. Nejnovější model iPhonu s vylepšeným výkonem a designem.

Design iPhonu 16 bude na první pohled podobný iPhonu 15, což zahrnuje 6,1palcový displej, hliníkový rám s lehce zkosenými hranami a matné sklo na zadní straně. Rámečky mohou být mírně zmenšeny, ale pravděpodobně jen u modelů Pro.

Jedním z nejvýraznějších designových změn u iPhonu 16 bude nové vertikální uspořádání fotoaparátu, podobné tomu u iPhonu 12. Tato změna umožňuje novou funkci prostorového videa, která vyžaduje speciální rozložení čoček.

iPhone 16 také přinese nové akční tlačítko, které nahradí přepínač tichého režimu a bude fungovat jako spoušť fotoaparátu. Tento prvek umožní lepší kontrolu nad zaostřováním i focením, což zlepší celkovou uživatelskou zkušenost při pořizování fotografií. Změní se i umístění mmWave antény kvůli přesunutí tlačítek.

2. Větší displeje u modelů Pro

Pokud se zaměříme na modely Pro, iPhone 16 Pro a Pro Max nabídnou zvětšené displeje, které by měly dosahovat 6,3" pro iPhone 16 Pro a 6,9" pro iPhone 16 Pro Max. Rámečky budou tenčí, což poskytne větší plochu displeje, a tyto změny mohou zvýšit zážitek z multimédií i her.

3. Nové tlačítko Capture pro fotoaparát

Velkým přínosem nových iPhonů 16 bude tlačítko Capture, umístěné na pravé straně. Toto tlačítko umožní nejen zaostření a spouštění fotoaparátu, ale bude citlivé na dotek, takže uživatelé budou moci zoomovat pohybem po povrchu tlačítka. Tento designový prvek přinese revoluci v ovládání fotografických funkcí na iPhonu.

4. Výkon a umělá inteligence

iPhone 16 bude vybaven čipem A18 s vylepšeným 3nm procesem, který slibuje vyšší výkon a energetickou účinnost. Tento čip bude základem pro mnoho softwarových a AI funkcí, které přinese iOS 18.

Nový operační systém, iOS 18, přinese přepracované uživatelské prostředí, včetně vylepšení zamykací obrazovky a více možností pro widgety. Umělá inteligence se bude více integrovat do aplikací, jako je Fotky, kde umožní inteligentní úpravy a automatické vytváření titulků.

5. Baterie a nabíjení

Další významnou změnou bude technologie stohovaných baterií, která přinese vyšší energetickou hustotu a delší výdrž na jedno nabití. Nabíjení přes kabel bude u iPhonu 16 až 40W, což je o 48 % rychlejší než u iPhonu 15, zatímco MagSafe nabíjení zrychlí na 20W.

6. Prostorové video

Jedním z velkých lákadel u iPhonu 16 bude nová funkce prostorového videa. Tato funkce umožní natáčet a přehrávat videa ve formátu, který vytváří trojrozměrný obraz, což může přinést revoluci ve způsobu, jakým uživatelé zachycují vzpomínky. Vertikální uspořádání fotoaparátů je přitom klíčové pro tuto novou funkci.

Měli byste upgradovat na iPhone 16?

Zatímco iPhone 15 přinesl velké změny, jako je Dynamic Island, 48MP fotoaparát a USB-C, změny u iPhonu 16 se zaměří především na vylepšení AI, větší displeje a nové funkce, jako je prostorové video a Capture tlačítko.

Pokud máte iPhone 15, pravděpodobně nebudete mít důvod k upgradu, pokud vás neosloví právě nové foto a AI funkce. Pro uživatele starších modelů však iPhone 16 může představovat ideální příležitost k přechodu, zejména díky výkonnějšímu čipu, lepší baterii a rychlejšímu nabíjení.

Vzhledem k tomu, že iPhone 16 má být uveden na trh během několika měsíců, může být rozumné počkat a poté se rozhodnout, zda nový model nebo klesající cena iPhonu 15 lépe odpovídá vašim potřebám.

Nejlepší příslušenství pro iPhone 15

iPhone 15 v pěti barvách - černá, bílá, žlutá, zelená a růžová. Představuje moderní design a stylové barevné varianty pro rok 2023.

Pokud již vlastníte nebo plánujete pořídit iPhone 15, určitě budete chtít chránit své zařízení kvalitním příslušenstvím. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu obalů, krytů a ochranných fólií, které udrží váš iPhone 15 v perfektním stavu.

Díky kvalitním materiálům a preciznímu zpracování můžete mít jistotu, že váš iPhone 15 zůstane chráněn proti poškrábání, pádu a jiným běžným poškozením. Vybírejte z různých stylů, barev a typů krytů, které dokonale sedí na váš telefon a zároveň poskytují elegantní design.

Nejlepší příslušenství pro iPhone 16

Ať už plánujete upgrade na iPhone 16, nebo jste již rozhodnuti, určitě budete chtít pro svůj nový telefon to nejlepší příslušenství. iPhone 16 si zaslouží tu nejlepší ochranu, a proto nabízíme široký výběr obalů, krytů a ochranných fólií přímo na našem e-shopu.

Naše příslušenství je navrženo tak, aby poskytovalo maximální ochranu při zachování skvělého vzhledu a funkčnosti. Vybírejte z různých materiálů, včetně elegantních kožených pouzder, odolných krytů nebo stylových průhledných obalů.