Loading...

Co dělat, když se iPhone přestane nabíjet na 80 %?

01.10.2024 09:53

Proč se váš iPhone zastaví při nabíjení na 80 %? Zjistěte příčiny, jak opravit tento problém a jak správně pečovat o baterii pro delší životnost. Naučte se, jak deaktivovat optimalizované nabíjení a předejít přehřátí.

iPhone při bezdrátovém nabíjení zastavený na 80 %. Problémy s optimalizovaným nabíjením baterie mohou zabránit plnému nabití telefonu. Zjistěte více o důvodech a řešeních tohoto omezení.

Představte si situaci: po dlouhém dni se těšíte, jak si pustíte svůj oblíbený seriál na iPhonu, ale zjistíte, že je téměř vybitý. Dáte ho nabíjet a zatímco řešíte další úkoly, po hodině zjistíte, že se zastavil na 80 %.

To může být velmi frustrující, když váš iPhone nepostupuje s nabíjením nad 80 %. Jaké jsou tedy možné příčiny? V tomto článku si vysvětlíme, proč k tomu dochází, a zároveň přidáme několik užitečných tipů, jak prodloužit životnost baterie.

Proč můj iPhone přestane nabíjet na 80 %?

Existuje několik důvodů, proč se váš iPhone přestane nabíjet po dosažení 80 %. Pojďme si podrobně rozebrat tři nejčastější příčiny tohoto problému:

1. Přehřátí zařízení

Jednou z nejčastějších příčin je přehřátí zařízení. Když se iPhone příliš zahřeje, může to vést k zastavení nabíjení na 80 %, aby se zabránilo poškození baterie. Nabíjení telefonu na teplém místě nebo na přímém slunci může způsobit přehřátí, což zkracuje životnost baterie. Pro správné fungování je tedy důležité nabíjet telefon v chladnějším prostředí a mimo zdroje tepla.

2. Optimalizované nabíjení baterie

Další běžnou příčinou je funkce Optimalizované nabíjení baterie, kterou Apple zavedl za účelem prodloužení životnosti baterie. Tato funkce sleduje, jak často telefon používáte, a na základě toho přizpůsobuje proces nabíjení. iPhone tak často zastaví nabíjení na 80 %, aby se snížilo opotřebení baterie. Pokud se tedy váš telefon nabíjí pouze do 80 %, je pravděpodobné, že tato funkce je aktivní.

3. Problémy s nabíječkou

Pokud ani po výše uvedených krocích nedosáhnete plného nabití, může být problémem samotná nabíječka. Pokud používáte poškozený nebo neoriginální nabíjecí kabel, může dojít k omezení nabíjení. Vyzkoušejte jiný kabel nebo adaptér a zjistěte, zda problém přetrvává. Použití certifikovaných nabíječek od renomovaných značek může problém vyřešit.

Jak opravit problém, kdy se iPhone nabíjí jen do 80 %?

Pokud se váš iPhone nabíjí pouze na 80 %, zde je několik kroků, jak tento problém vyřešit:

1. Vypněte optimalizované nabíjení baterie

Pokud máte funkci Optimalizované nabíjení baterie zapnutou, můžete ji deaktivovat. V nastavení iPhonu přejděte do Stav baterie a tuto možnost vypněte. Po deaktivaci by se váš iPhone měl začít nabíjet až na 100 %. Mějte však na paměti, že pravidelné nabíjení na 100 % může zkrátit životnost baterie.

2. Změňte nabíjecí místo nebo zásuvku

Pokud máte problémy s napájením, zkuste připojit nabíječku do jiné zásuvky nebo použít jiný USB port. Pokud používáte notebook, zkuste nabíjet telefon přímo ze sítě. Zkontrolujte také, zda v nabíjecím portu telefonu není nějaký prach nebo nečistota, které by mohly bránit správnému nabíjení.

3. Restartujte svůj iPhone

V některých případech může problém vyřešit restartování telefonu. Stiskněte a podržte tlačítko napájení, dokud se nezobrazí posuvník slide to power off. Po několika sekundách telefon znovu zapněte a připojte ho k nabíječce. Zjistíte-li, že se problém opakuje, pokračujte dalšími kroky.

4. Kontaktujte podporu Apple

Pokud žádný z těchto kroků nevyřeší váš problém, obraťte se na podporu Apple. Může se jednat o hardwarový problém, který bude vyžadovat diagnostiku a případnou opravu zařízení.

Tipy, jak prodloužit životnost baterie iPhonu

Životnost baterie iPhonu ovlivňuje mnoho faktorů, ale správnou péčí o ni můžete výrazně prodloužit její výdrž. Zde jsou některé tipy, jak co nejlépe využít baterii vašeho telefonu:

  • Používejte originální nebo certifikované nabíječky: Neoriginální nabíječky mohou způsobit problémy s nabíjením a snížit výkon baterie. Kvalitní nabíječky najdete u nás na iMore.cz.
  • Aktualizujte na nejnovější verzi iOS: Pravidelné aktualizace systému mohou zlepšit správu baterie.
  • Vypínejte nepoužívané funkce: Funkce jako Bluetooth, Wi-Fi nebo GPS mohou zbytečně vybíjet baterii, pokud je zrovna nepoužíváte.
  • Nepoužívejte telefon během nabíjení: Používání telefonu při nabíjení může vést k přehřátí a zkrátit životnost baterie.
  • Nenechávejte telefon nabíjet přes noc: Dlouhodobé nabíjení může časem způsobit poškození baterie.
  • Omezte počet nabíjecích cyklů: Snažte se telefon nabíjet až tehdy, když je to nezbytné, aby se snížil počet úplných nabíjecích cyklů.

iPhone 15 s připojeným USB-C nabíjecím kabelem. Rychlé a efektivní nabíjení s USB-C konektorem nabízí vyšší kompatibilitu a výkon. Objevte nové možnosti nabíjení u iPhone 15.

Časté dotazy

Co dělat, když chci nabít iPhone nad 80 %?

Pokud chcete, aby se váš iPhone nabil nad 80 %, můžete deaktivovat funkci Optimalizované nabíjení baterie v nastavení. To umožní telefonu pokračovat v nabíjení až na 100 %, ale mějte na paměti, že časté nabíjení na 100 % může zkrátit životnost baterie.

Mohu občas nabít svůj iPhone na 100 %?

Ano, občasné nabíjení na 100 % je zcela v pořádku. Doporučuje se však, aby se to nestávalo pravidelně, protože časté plné nabití může urychlit stárnutí baterie.

Ovlivní bezdrátové nabíjení limit 80 %?

Bezdrátové nabíjení neovlivňuje omezení nabíjení na 80 %, protože je součástí funkce Optimalizované nabíjení baterie. Pokud je tato funkce aktivní, nabíjení se zastaví bez ohledu na to, zda používáte kabelové nebo bezdrátové nabíjení.

Kde mohu sehnat kvalitní nabíječku pro svůj iPhone?

Kvalitní a certifikované nabíječky pro iPhone najdete v našem e-shopu iMore.cz. Nabízíme širokou škálu produktů, které zaručují bezpečné a efektivní nabíjení vašeho zařízení. Vyberte si z naší nabídky:

U nás najdete pouze spolehlivé a vysoce kvalitní produkty, které jsou kompatibilní s vaším iPhonem a zajistí optimální péči o vaši baterii.

Závěr

Znalost důvodů, proč se váš iPhone přestane nabíjet na 80 %, vám umožní podniknout kroky k vyřešení tohoto problému a udržení dlouhodobé výkonnosti baterie. Správná péče o baterii a používání funkce Optimalizované nabíjení baterie mohou výrazně prodloužit její životnost a zajistit, že váš telefon bude vždy připraven k použití.